Marc

Ik ben Marc Schenck, gegradueerde in de orthopedagogie. Gedurende een 10-tal jaren werk ik intensief met mensen met het autismespectrum. Zowel als contextbegeleider in de bijzondere jeugdzorg, als gezinsbegeleider autisme en als teamcoach voor mensen met een handicap. Bij al deze bezigheden stonden voor mij vaak mensen met ASS centraal. Als auticoach en contextbegeleider heb ik ervaren dat de omstandigheden binnen het gezin en familie van een groot belang zijn bij het leven met en zorgen voor een persoon met autisme. Veiligheid, verbinding, onderlinge communicatie, psycho-educatie en zelfzorg zijn hierbij noodzakelijke ingrediƫnten.

Omdat elke persoon vraagt om een eigen aanpak ga ik steeds op zoek naar die zaken die de cliƫnt en zijn netwerk nodig hebben om met hun problemen en hun talenten om te gaan. Dit vanuit de overtuiging dat mensen met autisme ook kunnen evolueren en heel wat competenties hebben. Belangrijk is dat ze daar de nodige ondersteuning bij krijgen en ze de kans krijgen om de juiste vaardigheden te kunnen aanleren.

Vanuit die expertise werk ik ook voor ouders of partners die moeten leven met een persoon met een beperking. Vaak gaan mensen zo ver in het begeleiden van hun dierbare dat ze daarbij zich zelf vergeten. Omwille van allerlei onderlinge moeilijkheden groeien familieleden uit elkaar. Dat legt een enorme druk op het totale samenleven van gezin en familie. Ook hierbij zoeken we naar maatwerk op basis van de eigen gezinscultuur en dynamiek.

Ik wil een gids zijn voor personen met het autismespectrumstoornis. De complexiteit en stress van het alledaagse leven maakt dat ze soms de connectie met het leven verliezen of er wanhopig van worden en zich terugtrekken. Een relatie van vertrouwen is hierbij de belangrijkste pijler.

Geel